Новият пакет от санкции на ЕС срещу Русия включва и

...
 Новият пакет от санкции на ЕС срещу Русия включва и
Коментари Харесай

Сърбия нападна Хърватия заради новите санкции срещу Русия

 Новият пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия включва и ограничение на цената на петрола, който Русия изнася за трети страни, отвън Европейски Съюз. По гледище на Хърватия в осмия пакет от наказания влезе и Сърбия, която няма да може да внася съветски нефт по Адриатическия водопровод JANAF, който транспортираше нефт от Омишал на остров Крък до рафинериите в Нови Сад и Панчево, написа Медиапул с позоваване на белградския вестник " Политика ".

Въпреки обстоятелството, че предлагането на Европейската комисия предвиждаше изключение, от което Сърбия можеше да завоюва и също се отнасяше до Адриатическия водопровод, Хърватия и няколко други страни членки се погрижиха част от предлагането да не мине, защото беше заключено, че няма опрощение за това, съгласно хърватските медии.

Поради това Сърбия ще би трябвало да се ориентира към други способи за доставка на нефт, което сигурно ще се отрази на нарастването на цените, а това значи, че Сърбия ще би трябвало да заплаща за безценен нефт поради хода на Хърватия, написа " Политика ".

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич уточни, че въвеждането на енергийни наказания на Европейския съюз против Сърбия, по " експлицитното искане и ултиматум " на Хърватия, ще аргументи стотици милиони евро директни вреди на Сърбия и нейните жители, съобщи организация ФоНет, представена от Българска телеграфна агенция.

Европейският съюз разреши тези наказания във щета на живота и стандарта на всички жители на Сърбия, в това число членовете на хърватското национално малцинство. Това ще ни коства стотици милиони евро, сподели Бърнабич в ефира на ТВ Хепи.

Според нея Хърватия е поискала глобите " и се гордее с това ", тъй като Сърбия желае да накаже отговорните за закононарушението край Босански Петровац през август 1995 година, когато хърватски самолети убиха цивилни, в това число деца.

Хърватското управление даже не скри, че го е направило. Това е открит акт на неприязън на Хърватия към Сърбия, сподели Бърнабич.

Както изясни тя, поради тези наказания петролът, който идва по Адриатическия водопровод (JANAF), издигнат от Сърбия и нейните съграждани в някогашна Югославия, с техни лични пари, ще бъде най-малко с 20 % по-скъп.

Това, което мислеха, че ще създадат на Русия, го направиха през вчерашния ден и на нас, тъй като ние подвластен от петролопровода от Хърватия. Използват го за политически шантаж и възмездие. Те /хърватите/ употребяват силата за политическа война и възмездие, а Европейски Съюз го разреши. Те употребяват силата за политически цели, сподели Бърнабич и добави, че чака с неспокойствие Европейски Съюз да го изясни.

Според нея сръбският президент Александър Вучич на срещата на Европейския политически съюз в Прага има доста положителни причини да показа " целия им позор, срам и двуличие ".

Бърнабич подсети, че Вучич ще се обърне към жителите на 8 октомври.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР